Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Πουστένο και Πουσεντνίτσα-Κοινό χαρακτηριστικό της ονομασίας τους η λέξη πους(πόδι)

Πουστένο και Πουσεντνίτσα είναι δυο ξακουστοί και πολύ ωραίοι παραδοσιακοί χοροί με ένα κοινό χαρακτηριστικό στην ονομασία τους, την αρχαιοελληνική λέξη «πους» που σημαίνει «πόδι».
Πραγματικά και οι δυο χοροί χαρακτηρίζονται από τις κινήσεις των ποδιών. Άλλωστε κάποιοι μακεδονικοί χοροί έχουν πάρει την ονομασία τους από τις κινήσεις των ποδιών.
Προφανώς η ονομασία του χορού Πουστένο προέρχεται από τις λέξεις πους(πόδι) + τείνω, δηλαδή
τείνω, προεκτείνω το πόδι. Η προέκταση του ποδιού είναι πολύ χαρακτηριστικό σημείο σε αυτόν το χορό και όσοι έχουν χορέψει η έχουν δει το χορό σίγουρα θα καταλαβαίνουν για την κίνηση αυτή του ποδιού. Ο περισσότερος κόσμος προφέρει το Πουστένο κυρίως ως Πουστ(σ)ένο και πιστεύω αυτό γίνεται διότι στην Φλώρινα από όπου κατάγεται ο χορός χρησιμοποιείται και «τονίζεται» ιδιαίτερα το σύμφωνο (σ) στο λεξιλόγιό τους.
Δείτε τον χορό Πουστένο(Πουστσένο)… Τώρα η ονομασία του χορού Πουσεντνίτσα (εν συντομία πολύ την αναφέρουν και Πουσνίτσα) προέρχεται από τις δυο λέξεις πους(πόδι) + σέντνι(κάθησε, -λέξη από το τοπικό σλαβόφωνο γλωσσικό ιδίωμα) και (τσα, είναι η κατάληξη). Στον χορό αυτόν έχουμε χαρακτηριστική κίνηση τα συνεχόμενα καθίσματα που κάνει ο χορευτής με τα πόδια. Είναι ένας αντρικός χορός που θέλει να δείξει την δύναμη και αντοχή του χορευτή. Η καταγωγή του χορού προέρχεται από τα γύρω χωριά της Έδεσσας.
Δείτε τον χορό Πουσεντνίτσα…
 

entopios.gr : Τα παραπάνω είναι προσωπική μου άποψη μετά από έρευνα και μελέτη των δυο χορών. Οποιοσδήποτε έχει  αντίρρηση η έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω στην έρευνά μου θα είναι καλοδεχούμενο προς συζήτηση και συμπλήρωση της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου